Kievitonderzoek Tolhuislanden
Het gaat slecht met de kievit in Nederland, wat komt doordat er te weinig kuikens groot worden. We onderzoeken samen met Sovon Vogelonderzoek hoe we de kuikenoverleving van kieviten kunnen vergroten. Hiervoor bekijken we heel nauwkeurig waar kievitsgezinnen verblijven en hoe ze het daar doen.
Aanpak onderzoek
Dit kievitonderzoek voeren we uit in het weidevogelgebied Tolhuislanden. Er zijn zes broedende kievitvrouwtjes gevangen, die een klein GPS-zendertje om hebben gekregen waarmee ze live te volgen zijn. Als de kuikens uitkomen weten we hierdoor precies waar het gezin uithangt en of de kuikens nog leven. Eens in de week worden op de plekken van deze gezinnen belangrijke kenmerken voor het leefgebied gemeten, zoals de grashoogte en -dichtheid, de aantallen insecten en wormen (voedsel voor de kuikens), het vocht in de bodem en het gevoerde beheer. Dit doen we ook op andere, willekeurige, plekken in het gebied, om te zien hoe deze kenmerken verschillen.
Het onderzoek wordt niet alleen in Tolhuislanden uitgevoerd, maar ook in vijf andere gebieden in Nederland. Een filmpje over het onderzoek in Brabant kunt u hier zien:
