Van de vicevoorzitter

Zoals jullie weten heeft onze voorzitter het Haagse podium betreden. Prachtig dat we zulke mensen nu op een plaats hebben zitten waar komende jaren belangrijke beslissingen worden genomen over onze sector en over ons platteland. Dit zal in grote mate gaan bepalen wat er naast productie van gezond en goed voedsel nog meer een plek zal krijgen op ons platteland. Ik denk dat de discussie over voedselzekerheid best kwetsbaar in de wereld aan het worden is: hoe ga je hier wereldwijd mee om? 

In ons gebied speelt de zoektocht naar hoe we om moeten gaan met de energietransitie. De doelstellingen daarvan staan vaak haaks op de doelstellingen van het Collectief om een goed leefgebied te realiseren en te behouden voor onze boerenlandvogels. We zijn hierover met de verschillende gemeenten in gesprek. Ook zijn we door provincie benaderd of we een loket met meerdere functies op ons willen nemen. We willen blijven werken als een boerenclub en niet als verlengstuk voor uitvoering van overheidsbeleid. We proberen zoveel mogelijk van de beschikbare gelden bij de boer te krijgen met een sobere organisatiestructuur. 

Als vicevoorzitter had ik altijd een makkie: Cor was er altijd, een prachtmens om mee samen te werken. Hij heeft zich enorm ingezet voor het Collectief, waarvoor veel dank, Cor. We wensen je alle succes. Maar we kunnen ons niet permitteren om achterover te leunen en zijn in gesprek over de opvolging van Cor. Tussenliggende tijd proberen we met het hele bestuur de taken zo goed mogelijk in te vullen. 

Er is veel te doen de komende tijd, dit voorjaar houden we weer een overleg met jullie en gaan we met elkaar de discussie aan. Het lijkt erop dat de winter in Nederland dit jaar kort was, het kan nog best in februari, maar het zal geen lange winter meer worden. Nu maar hopen op een mooi voorjaar, dit is immers mooiste tijd van het jaar.

Klaas de Lange